Suurin osa maamme organisaatioista hyödyntää lähiverkkojensa pyörittämiseen erilaisia ulkoistuspalveluita. Taustalla on kaksi isompaa syytä. Ensimmäinen on se, että harvassa paikassa koetaan, että ICT-teknologian käpistely ja pyörittäminen muutos- ja vianhallinnan näkökulmasta tuo mitään lisäarvoa organisaation omaan toimintaan. Toinen on se, että tarpeellisen työvoiman hankkiminen ja pitäminen on haastavaa ja usein liian kallista. Helpompi on uskoa oma ympäristönsä luotetun kumppanin huomaan.
Hallinta- ja valvontapalveluiden tarjoajien toimintamalli on viimeiset vuosikymmenet pysyvät melko lailla muuttumattomana lähiverkkojen osalta. Tyypillisesti palveluntarjoaja kilpailutetaan, jonka jälkeen joko otetaan haltuun vanha ympäristö sellaisena kuin se on, tai sitten tehdään vaihtoprojekti uuteen alustaan. Ensimmäinen vaihtoehto johtaa tyypillisesti lyhyellä aikajänteellä toiseen, eli voidaan olettaa, että palveluntarjoaja pääsee tekemään asioita suhteellisen puhtaalta pöydältä.
Vaikka asiakasympäristö rakennetaankin useimmassa tapauksessa uusiksi, ja siten käytössä on tyypillisesti valmistajien uusinta teknologiaa, on toteutus lähes aina niin sanotusti klassinen. Valmistajien tarjoamia huippuhienoja ja monikyvykkäitä hallintajärjestelmiä ei hyödynnetä läheskään sillä tasolla, mitä ne mahdollistaisivat. Koska hallintapalvelu on rakennettu perinteisesti, saadaan lähiverkon laitteista ulos asioita lähinnä ping-, snmp- ja syslog-valvonnalla. Jossain voi olla niinkin edistyksellistä asiaa kuin vuomittaus.
Reformo Networksin näkökulma on toisenlainen. Meidän Infrastructure Operations Center (IOC) -palvelumme pohjaa toimintansa markkinan johtavaan Juniper Mist -teknologiaan, jonka avulla olemme voineet ajatella hallinta- ja valvontapalvelut kokonaan uusiksi. Palveluissa on neljä olennaista osa-aluetta:
Ensimmäinen on hallinta-alusta. Perinteisessä maailmassa pyöritetään hallinta-alustaa joko keskitetysti palveluntarjoajan konesalissa tai hajautetusti niin, että asiakkaan ympäristössä on 1-n keruulaitetta ja niiden tuottama data analysoidaan palveluntarjoajan konesalin hallinta-alustassa. Ratkaisu on monimutkainen ja kallis ja herkkä erilaisille konfiguraatio-, tietoturva- ja käytettävyysongelmille. Modernissa Mist-ratkaisussa hallinta tapahtuu mikropalveluarkkitehtuurin kautta rakennetulla pilvipalvelulla, jonka alustasta huolehtii AWS ja jonka toiminnasta huolehtii Juniper. Aika isot hartiat ja tämän kautta sen enempää asiakkaan, kuin Reformonkaan ei tarvitse huolehtia alustan toiminnasta. Tämä tuo selkeitä hyötyjä esimerkiksi kustannusten näkökulmasta.
Toinen on muutoshallinta. Erittäin klassisissa malleissa muutokset asiakkaan ympäristössä toteutetaan laitekohtaisesti CLI-yhteyksien kautta. Vähän paremmissa voidaan hyödyntää skriptausta ja uudemmat saattavat käyttää esimerkiksi konfigurointipohjia, joita voidaan levittää eri laitteisiin. Juniperin Mist-alusta mahdollistaa erittäin monipuoliset ja monitasoiset konfigurointipohjat, joiden avulla muutosten levittänen isoihinkin ympäristöihin sujuu käden käänteessä. Tämä tuo selkeitä hyötyjä esimerkiksi kustannusten näkökulmasta.
Kolmas on vianhallinta. Kuten todettua - klassisessa mallissa on tarkasteltu esimerkiksi laitteen saatavuutta pingillä tai vaikkapa laitteen suorituskykyä SNMP:llä. Modernissa Juniperin Mist-alustassa vianhallintaan on olemassa valtava määrä apuvälineitä. Esimerkiksi liikennekaappaukset WLAN-tukiasemista tai kytkimistä otetaan vikatilanteissa automaattisesti. Erillinen tekoälypohjainen Marvis valvoo ja seuraa ympäristön tilaa ja hälytysten lisäksi tarjoaa runsain mitoin lisätietoa ja suoraan ohjeita siitä, miten mahdollinen ongelma pitää korjata. Tämä nopeuttaa vianhallintaa ja siten parantaa asiakkaan kokemaa palvelua.
Viimeisenä on järjestelmän tuottamaan informaatioon perustuva analysointi, raportointi ja kehitysehdotuksien tekeminen. Tämä on erittäin tärkeä osa-alue, jonka kautta asiakkaan ympäristöä pystytään aidosti kehittämään vuosien varrella. Liian usein hallinta- ja valvontapalveluissa asiakkaalle tuotetaan mekaanisesti tietoa esimerkiksi tikettien määrästä tai tehdyistä projekteista, mutta liian vähän tehdään aidosti proaktiivista kehittämistyötä, joka esimerkiksi tähtää tikettien määrän vähentämiseen. Tämä on Reformon IOC-palvelun keskeinen ajatus - mitä vähemmän tulee tikettejä, sen paremmin ympäristö voi ja sen tyytyväisempi on asiakas. Juniperin Mist-ympäristön työkaluilla pystytään helposti löytämään kehityskohteita, joiden kautta saadaan nostettua esimerkiksi käytettävyyttä. Loppuviimeksi myös tämä tuottaa kustannussäästöjä.
Jos lähiverkon hallinta- ja valvontapalveluiden kilpailutus on ajankohtaista, ota yhteyttä meihin. Kerromme, miten kokeneet IOC-meteorologimme pystyvät hallitsemaan usvaa optimaalisella tavalla!