Reformo ratkaisee Juniperillä

17. helmikuuta 2023 kirjoittaja
Aki Anttila
| Ei vielä kommentteja


Asiakkaan tapaaminen, hänen tietoliikenneympäristöönsä tutustuminen, ongelmien/epäkohtien kuuleminen ja niiden ratkaiseminen antaa infrastruktuuriasiantuntijalle aina onnellisia väristyksiä. Keskustelu, pohdinta, suunnittelu ja näistä konkreettisen suunnitelman kautta asennus ja käyttöönotto ja sitä myöten tuotantoon. Mitä isompia haasteita, sen hienompi olo. Jotta haasteiden kohtaamiseen olisi konkreettisia eväitä, tarvitaan soveltuvaa teknologiaa. Ja tätä tarjoaa Juniper Networks. 

Ratkaisuita voidaan pohtia kuhunkin asiakastilanteeseen soveltuvasti, tai sitten niitä voidaan mallintaa etukäteen. Tässä kirjoituksessa käyn läpi kaksi valmista kokonaisuutta eri toimialoille. Toinen on "langattomuus edellä" -tyyppinen ja toinen perinteisesti langatonta ja langallista verkkoa monipuolisesti käyttäjä asiakastapaus. 

Vahvasti langattoman verkon varaan rakentuu moni nykyaikainen valko-/sinikaulusfirma. Useissa kaupungeissa sijaitsevat toimitilat ovat vuokralla jostain, jolloin kiinteistötekniikasta huolehtii vuokranantaja omalla verkollaan. Itsellä on käytössä lähtökohtaisesti läppäreitä, jotka liittyvät verkkoon langattomasti. Langallisen yhteyden tarpeessa voi olla joku nurkkaan unohtunut tulostin, jolla printataan vuosittain alle riisi paperia tai kahviautomaatti, jonka valmistaja ei ole vielä siirtynyt langattomaan aikakauteen. Muutoin lankaverkko on käytössä lähinnä WLAN-tukiasemien vuoksi. 

Ylläkuvattuun käyttöön soveltuu erinomaisesti Juniperin MIST-pohjainen ratkaisu, jossa toimintamalli voidaan kuvata työnkulkuna seuraavasti: 

1) Ennen asennusta ja käyttöönottoa tehdään suunnitelma tutustumalla kiinteistöön tai normaalitilanteessa erillisellä suunnitteluohjelmalla. Tässä laitetaan tukiasemat ja kytkimet paikalleen haluttujen parametrien mukaisesti. 

2) Asennus ja käyttöönotto tapahtuu automaation kautta - itse pitää huolehtia lähinnä siitä, että Internet-yhteys on olemassa, jotta komponentit pääsevät ilmoittautumaan pilvihallintaan ja hakemaan sieltä konfiguraationsa. 

3) Laitteiden konfigurointi tapahtuu monipuolisten ja halutulla tasolla (koko organisaatio, yksittäinen toimipiste, yksittäinen laite) toimivien pohjien avulla. Samoin perusominaisuudet, kuten langattomien verkkojen tai radioympäristön määrittely tapahtuvat pilven kautta.

4) Koko ympäristön optimointi tapahtuu myös pilven kautta. Apuna on esimerkiksi palvelutaso-odotuksien seuranta, Marvis AI -tekoälyavustin, radioympäristön jatkuva optimointi päätelaitteilta saatavan informaation pohjalta, sekä näkymä liikenteen määrään ja laatuun. 

Toiseksi esimerkiksi voidaan ottaa teollisuusyritys, jolla on sekä tuotantolaitoksia sekä myyntikonttoreita. Tuotantolaitoksissa voidaan eriyttää vielä varsinainen tuotantoympäristö, sekä hallinnolliset tilat. Näissä on käytössä laitteita laidasta laitaan. On vanhoilla käyttöjärjestelmillä toimivia kokoonpano- tai tuotantolinjojen koneita, varaston hallintaan ja logistiikkaan liittyviä päätteitä, toimistotyöläisten pöytä- tai kannettavia koneita, erilaisia hälytysjärjestelmiä sekä kamera- ja kulunvalvontaa. Osa laitteista osaa liittyä muuhun maailmaan langattomasti, osa vaatii Ethernet-töpselin. 

Vaikka näiden ympäristöjen käyttöönotto noudattaa edellisen kohdan listausta, on suunnittelupuoli erittäin paljon vaativampi. Esimerkiksi langattoman ympäristön osalta tulee helposti kaksi haastetta. Toinen on riittävän kuuluvuuden varmistaminen, sekä mahdollisten lisäpalveluiden, kuten paikannuksen suunnittelu. Tuotantolaitoksissa radiosignaalia kun häiritsee helposti erilaiset, yleensä metalliset, rakenteet. Toisena haasteena on päätelaitteiden ja niiden tarpeiden erittäin laaja kirjo. Tyypillisesti pelkästään viimeisimmät ketkutukset teknologian saralla eivät riitä, vaan käyttöön valittavien laitteiden pitää osata hyvin myös vanhat asiat. Lisähaasteena näissä ympäristöissä on pitkät elinkaaret, joiden johdosta hankittavien ratkaisuiden pitää pystyä tukemaan kaikenlaista vanhaa mutta myös kaikenlaista uutta. 

Juniperin Mist -ratkaisu sopii hyvin myös tähän jälkimmäiseen käyttötarkoitukseen. Pilvipohjaisena se säilyttää arvonsa pystymällä tukemaan kaikkia mahdollisia laitteita tästä tulevaisuuteen toisin kuin esimerkiksi yleisesti käytössä olevat kontrolleripohjaiset ratkaisut. Samoin sen kehittyneet radioresurssien hallintajärjestelmät mahdollistavat vaikeissakin ympäristöissä erinomaisen kuuluvuuden. Mahdollisissa vikatilanteissa auttavat esimerkiksi Marvis tai palvelutaso-odotuksien seuranta.

Erittäin mielenkiintoisena lisänä kummassakin ympäristössä on pikkuhiljaa päätelaitteissakin tuetuksi tuleva WiFi6E, eli 6GHz:n taajuusalueen käyttöönotto langattomissa lähiverkoissa. Euroopassakin lähes 500 MHz lisää kapasiteettia tuova uudistus mahdollistaa runsaasti lisää kanavia, joiden suunnittelu ja käytönaikainen optimointi on erittäin tärkeää. Tässä apuna on MISTin pilveen rakennettu tekoäly, joka hyödyntää datatieteen menetelmiä radioverkon optimoinnissa ja vikoihin johtavien syiden ennakoinnissa.

Edellä on esitetty hyvin pintapuolisesti kaksi ympäristöä, joihin Reformo Networks tarjoaa kustannustehokkaita ja laadukkaita ratkaisuja Juniper Networksin tuotteilla. Näiden lisäksi Juniperin laajasta teknologiavalikoimasta löytyy tuotteita moniin muihinkin ympäristöihin. Jos haluat kuulla lisää näistä tai muista ratkaisuista, ota rohkeasti yhteyttä!

Kirjoittaja on Reformo Networksin teknologiajohtaja

Aki Anttila 17. helmikuuta 2023
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin